Patrimoni Artístic

 

El coratjós esperit que portava a conservar el patrimoni, ja es tractes de privilegis i prerrogatives com de béns mobles i artístics, però de manera especial per mantenir el Lligam entre els antics tenders revenedors i els seus descendents, ha estat el que ha produït els canvis en la forma jurídica de l’antic gremi, continuant amb esplendent clarividència que tingueren els Mestres Revenedors en constituir-la com a successora del gremi, i així s’ha pogut arribar als nostres dies, mantenint íntegrament aquells principis, malgrat que els problemes i les contrarietats no han mancat.

Com en altres casos, les revolucions socials  i els aldarulls han tingut conseqüències desafortunades per a l’Associació, ja que l’han deixada descabalada de béns artístics i religiosos  valuosos i que guardava a Ia sagristia de Ia capella de sant Miquel, de l’església del Pi i, també, a Ia casa gremial. Cal dir que les taules del retaule gòtic del pintor Jaume Huguet varen poder-se salvar l’any 1936 perquè la Generalitat els va dipositar a Suïssa. Actualment al MNAC.

 

Amb el temps l’Associació ha restaurat Ia casa gremial (1983) de Ia plaça del Pi; monument històric artístic, amb un dels primers esgrafiats de Barcelona. Es manté la Sala de Juntes com éra en els temps d’esplendor del gremi, i s’ha col·locat una rèplica de les pintures i retaule de sant Miquel, d’Huguet, (les originals són al Museu d’Art Catalunya, a Montjuic). També es conserven els bancs  amb el senyal del gremi al respatller. Actualment, s’ha iniciat la digitalització i nova classificació  dels documents de l’arxiu. 

Sant Miquel dels Revenedors al MNAC 

http://www.museunacional.cat/ca/search/content/sant%20miquel%20dels%20revenedors

 

Retaule de Sant miquel.de Jaume Huguet